A NYWYG Íjász és Hagyományőrző Egyesület hírei

Íjászat 2012 Őszén Alsónémedin

Suli Íjászbajnokság (Diákolimpia)
Lakitelek 2012. szeptember 15.


A MISZ új rendszerű diákolimpiát indít Suli Íjászbajnokság néven, amely a 2012/2013- as tanév folyamán zajlik. A tavalyi évhez hasonlóan 7 regionális verseny valamelyikén kell részt venni és ezzel szerez részvételi jogot a diák a 2013 májusában rendezendő Döntőre. Ennek a sorozatnak az első állomása volt a lakiteleki verseny.
Először is nagyon köszönöm a szülőknek a támogatást, hiszen 6 járművel 16 versenyzővel és 11 fő kísérővel érkeztünk.
Mi voltunk a legnagyobb csapat! A nevezés egy részét lehagyták a szervezők, és a lő állásokat is átszervezték, egy célra 3 fő lőtt egyszerre, ez teljesen szokatlan volt! Ezen a küzdelmes kezdésen is próbáltunk túl jutni.
Később szépen belerázódtak a fiatalok és igyekeztek összpontosítani. Általában a szülői jelenlét sok bátorítással is szolgál, de néha okozhat görcsöket is. A nyári szünet után még csak most indultak be az edzések, így volt aki egy-két edzés után állt a cél elé és ez az eredményeken is látszott. E korai verseny szint felmérőnek mindenképpen jó volt, ezt tekinthetjük alapnak és innen indulunk tovább! Gratulálok a ifjaknak is az eredményekhez!

Eredmények:
Gyerek Tradi: Katona Nándor 4., Urda Szabolcs 5., Poroszlay Richárd 6.
Gyerek INR : Laczik Máté 3.,Prém Dominik 4.,Ettl Dominik 5. Serdülő Tradi: Kruppa Ádám 3., Kruppa Dávid 4., Nagy Ármin 5. Serdülő INR: Némedi Márk 1.,
Kadet Tradi: Nyenyestyán Balázs 1.,Győri Tamás 2., Urda Bence 4., Mezei Richárd 6.
Kadet INR Suplicz Gergő 1.
Kadet csigás Suplicz Áron 1.

Terepíjász verseny
Alsóörs 2012. szeptember. 22.


Életünk első terepíjász versenyén most voltunk Alsóőrsön. A helyszínen az egykori Kőszínház alján lehetett parkolni, az alaptábor és a belövő pálya pedig magaslaton voltak. Kifejezetten örültem, hogy a kiírásban megadták a pontos GPS koordinátákat, így könnyű volt a helyszínt megtalálni. 2x 12 cél két körben való leküzdése volt a feladat. A terepversenyek szabályrendszere kissé más, mint a 3D-é, csak a karó mögül lehet lőni és célonként három vessző kilövése a feladat, – kivéve a “szemafort”, ahol mindhárom lőlapra be kell tuszkolni 1-1 vesszőt. Természetesen a pontozás is más, 6 a legtöbb megszerezhető pont lövésenként. Jó volt a belövő pálya, pontosan elkezdődött a verseny.Hatan kerültünk egy csapatba, megint azt tudom mondani, remek társaság jött össze! Becslésem szerint 80-90 nevező volt, a Dunántúl minden szegletéből jöttek versenyzők. Remek, verőfényes őszi időben keltünk útra,s nagyon változatos feladatokat kellett megoldanunk, kifejezetten embert próbáló volt a pálya. Alsóőrsön a festői környezet felemelő hangulattal töltött el, nem messze a Balaton a víztükre, varázslatos a panoráma, Felsőörs, a szőlőültetvények, ahol a sorok között áll a lőlap. Nagyon jó hangulatú verseny volt, ebédre finom pörköltet kaptunk, az eredményhirdetésre sem vártunk sokat. Decemberben még lesz egy teremverseny az Egyesület szervezésében, majd ismét eljő a március, a kikelet, amikor – ha tehetjük – elindulunk Alsóőrsre, hiszen ezek a terepversenyek immár kitörölhetetlenek a naptárunkból!

NYWYG Házi íjászverseny
Alsónémedi 2012. október 28.


A terem szezon beköszöntével ideje volt, hogy saját versenyt szervezzünk tagjaink részére.Bár az időpont közeledtével kicsit aggódtam, hogy a sok négy napos ünnep mennyire vonja a lövészeket a részvételtől, de végül a vasárnap délután 3 órai kezdés ellenére is 17 fő induló és számos családtag aktívan közreműködött versenyünkön. Igyekeztem a célokat és a távokat a tudás szinthez és a jövendő versenyekhez igazítani. Ezért 10 és 15 méterről FITA 80-as ill. 40-es célokra, 18 m-ről IFAA 40-es lőlapokra lőttünk. Kezdőink szépen teljesítettek, a lövés technikai alapok jobb elsajátításával ez még javulhat. Gyerek tradisoknál nagy küzdelem volt ,egy-két vesszőn múlt a helyezés. A serdülőknek még nehézséget okozott a 40-es cél 15 méteren, de a jövő miatt ebben is gyakorlatot kell szerezniük. Kadetjeink is hasonló gondokkal küzdenek 18 méteren, a megfelelő technika nélkül a vessző nem oda érkezik, ahová szeretnék. A cél az volt, hogy a beíró lapok ismerete és verseny gyakorlása mellett örömöt szerezzünk mindenkinek- ez sikerült is!

XIII. Mergen Kupa - IFAA teremverseny
Mogyoród 2012. november 3.


Már többször is voltunk a mogyoródi Szt. László egyesület által szervezett íjászversenyen és mindig megelégedéssel láttunk, hogy milyen profin és jól rendezik az eseményeket. Nem véletlen szervezték két éve a terem Európa bajnokságot is ők.
Most is nagyon pörgősen ment a nevezés, a regisztráció,s bölcsen megvárták amíg a nap is mozdult az égen, így nem kellett hunyorognunk a lőirányban. Az IFAA rendszer eltér a WA (FITA) rendszertől, mások a lőlapok és a lövésszám is eltérő. Itt egyszerűbb két színű célokra sorozatonként 5 vesszővel lövünk. Sokan ezt jobban szeretik, mint a sárga-piros-kék-fekete lőlapot. A távok azonosak, és mindenkinek ugyan olyan jó technikával kell lőni a jó eredményekért. Első sorban kadet korú fiataljainknak volt ez jó gyakorlás, hiszen a több éves íjászat után már „elvárható”, hogy felnőtt távon és felnőtt méretű lőlapokon is eredményeket érjenek el. Természetesen, mint minden sportban itt is csak kemény munkával és jó alapokkal lehet eredményeket elérnünk. Ez volt az első teremverseny, látjuk az eredményeket és innen kell tovább lépnünk.

Eredmények:
Gyermek BB : Laczik Máté 1.hely,
Ifjúsági : Tradi Győri Tamás 2. hely,
VR Suplicz Gergely 1. hely,
3D Suplicz Áron 1. hely,
Felnőtt LB Suplicz Zsolt 3. hely

Mindenkit szeretettel várunk edzéseinkre!! Hajrá Nywyg!

Az edzéseket a Schuller Csarnokban tarjuk
Péntek 18 órától , Vasárnap 17 órától


Gyertek Bátran!
Üdvözlettel :Suplicz Zsolt
A NYWYG elnöke
06-70-43-64-194Íjászat 2012 nyarán Alsónémedin

VI. Íjásztalálkozó és Nyílzápor
Ópusztaszer 2012 június 30.


Már ötödik éve, hogy ott vagyunk Ópusztaszeren a Kárpát-medencei Íjásztalálkozón, először még csak nézőként később már részvevőként vált életünk részérvé ez az alkalom. Egyre gyarapodó létszámban érkeztünk, így 2012-ben már 25 fős csapattal vettünk részt a rendezvényen. Szombaton korán tábort foglaltunk, így volt időnk bőségesen ünneplőbe öltözni: hagyományos ing - kaftán, díszes öv és süveg, csizma, fegyveröv, készenléti tegez, íj, fokos, ostor, kürt, tarsoly, - minden szükséges és Őseink viseletét idézi. Egy gyors ebéd után már készültünk a Nyílzápor felvonulásra.
1300 Íjász között vonult a NYWYG csapata is, több ezer fő lelkes buzdítása mellett. Ott voltunk a menetben, nagy örömmel és gyönyörűséggel, lobogtak a zászlók és szóltak a dobok, zengtek a kürtök. Most is fényes győzelmet arattunk, átélhettük, hogy mit jelentett egy seregbe tartozni és milyen ereje van, amikor együtt kiálltjuk: hogy „HUJ-HUJ- Hajrá!”
Hála az Úrnak, hogy van Magyarság 2012-ben is a Kárpát-medencében!!

Szt. István napi ünnepség
Alsónémedi Szent István tér 2012. Augusztus. 20.


Az egyesületünk aktív működése óta mindig az egyik legfontosabb ünnepnek tekintette államalapítónk ünnepét, hiszen történelmi korban ez áll legközelebb dicső íjász eleink korához! Most is örömmel vállaltuk a felkérést, hogy részt vegyünk a programokba. Bodó Anna vezényletével a Galagonya kör és az asszonyok igen derekasan kitettek magukért, a napközbeni foglalkozások és játékok mellet nagyon finom vacsorát is készítettek!! Az íjászokra több irányú feladat várt, Jurta építés, íjászbemutató, zászlós- kaftános díszőrség. A bemutatóra is összeverődött a nyári szünetekben ritkábban látott gyerekseregünk és méltó módon ünnepelhettünk együtt!

Pályaíjász Országos Bajnokság
Budapest RTK 2012, Augustus 25.


Az idén vettünk részt először ezen az országos versenyen. A nyári szünet miatt a felkészülést nem volt könnyű egyeztetni, de most komolyan odaszántuk magunkat a gyakorlásra, az észt és erőt is sikerült koncentrálnunk. A pálya versenyben a szépsége mellett – egységes táv, egységes célok- a nehézsége is adott – forróság, tűző napsütés, feltámadó széllökések.
Most ezeket az akadályokat is nagyon jól vették versenyzőink!

Eredmények:
Gyermek Reflex: Laczik Máté 4. hely,
Kadetek:
Tradicionális: Nyenyestyán Balázs 1. hely, Barebow: Suplicz Gergely 1. hely,
Csigás: Suplicz Áron 2. hely,
Felnőtt Longbow: Suplicz Zsolt 3. hely

Közép Európai kupa Pályaíjász verseny
Budapest RTK 2012, Szeptember 08.


A magyar és környező országok íjász szövetségei 2011-ben elindítottak egy verseny sorozatot, amely keretében minden országban rendeznek egy pályaíjász versenyt és az egyedi eredményeket kívül az összesített teljesítményt is díjazzák. Így rendeztek versenyt az idén Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Szlovákiában. A záró verseny került megrendezésre hazánkban.
A NYWYG most kapcsolódott be ebbe a sorozatba. Jó volt látni a nemzetközi mezőnyt, tudni hol tartanak a többi ország versenyzői. A tradicionális kadeteknél már több ellenfél is volt, Áron pedig egy szlovén versenyzővel küzdött. Most is meleg volt, a szél is feltámad gyakran, a 30 illetve 50 méteres távon igyekeztük terelgetni a vesszőket.
Újdonság volt a napközbeni betét verseny, a futásíjászat: 5x500 méter kell sprintelni és minden szakasz között 3 lövést kell leadni, téves találat esetén 100 méter /lövéssel növekszik a táv. Gergely először indult ezen a versenyen és az abszolút második idővel ért célba, természetesen ezzel az eredménnyel az ifi kategóriát megnyerte!!

Az alap verseny eredményei:
Kadetek :
Tradicionális: Nyenyestyán Balázs 1. hely, Urda Bence 3. hely
Barebow: Suplicz Gergely 1. hely,
Csigás: Suplicz Áron 2. hely,
Felnőtt Longbow: Suplicz Zsolt 1. hely

Már ősszel kezdődik a Suli Íjász Bajnokság ( régebbi nevén Íjász Diákolimpia), folytatjuk!!

Mindenkit szeretettel várunk edzéseinkre!!
Az edzéseket a Schuller Csarnokban tarjuk
Péntek 18 órától , Vasárnap 17 órától


Gyertek Bátran!

Üdvözlettel :Suplicz Zsolt a NYWYG elnöke 06-70-43-64-194Keresés a honlapon